Botox Enjeksiyonu

Genellikle yüz ve boyun bölgesinde ortaya çıkan ve yüz mimik hareketleriyle belirginleşen kırışıklıkların botox maddesinin enjeksiyonuyla tedavi edilmesidir. Botox enjeksiyonlarından estetik amaçla alındaki enlemesine kırışıklıklarda, kaşlar arasında ve burun kökündeki diklemesine kırışıklıklarda, gözlerin dış-yan tarafındaki kırışıklıklarda ve boyunda görünen kas bandlarının tedavisinde yararlanılır. Botox, migren türü baş ağrılarının, koltukaltı ve ellerdeki aşırı terlemelerin ve boyun ve gözlerdeki kas spazmlarının tedavisinde de kullanılır.

Teknik olarak botox solüsyonu, kırışıklık bölgesinde derialtındaki küçük kaslara enjekte edilir. Botox’un etki mekanizması, kırışıklıklara neden olan kasların kasılmasını geçici olarak önlemesidir. Botox’un etkisi enjeksiyondan sonra genellikle 1-5 gün arasında ortaya çıkar ve en erken 3 ay aralıklarla yeniden enjekte edilebilir. Tedavi edilen kırışıklıklar yeniden ortaya çıktıklarında genellikle daha az belirgindırler.

Girişimin süresi 10-20 dakikadır ve anestezi gerekmez. Normal günlük aktivitelere ve egzersizlere aynı gün dönülebilir. Botox injeksiyonunun yapılamadığı durumlar gebelik, süt verme, ilgili cilt bölgesinde infeksiyon, myasthenia gravis gibi nörolojik hastalıklar, sonu “mycin” ile biten aminoglikozit türü antibiyotik kullananlar, penicillamin kullanan romatoid artritli hastalar ve cyclosporin gibi bağışıklık sistemini zayışatan ve chloroquine gibi sıtma ilacı kullanan hastalardır.

Başlıca riskleri geçici morluk ve şişlikler, allerji, başağrısı, yorgunluk, göz sulanması, göz kapağının kapanması, göz kapaklarında asimetridir. Sık tekrarlanan enjeksiyonlarda botoksa direnç gelişmesine bağlı olarak etkisinde azalma görülebilir.