Kırışıklıkların Tedavisi
Yüz kırışıklıklarının tedavisi, kırışıklığın derinliğine, yüz mimik hareketleriyle ilişkisine ve cildin gerginliğinin durumuna göre değişik şekillerde uygulanır. Çok yüzeyel kırışıklıkların tedavisinde retinoik asit, glikolik asit, ve vitaminler içeren cilt kremlerinden ve glikolik asit içeren mini peellerden yararlanılabilir. Bu tedaviler ayrıca yüzdeki güneş hasarına bağlı lekelerin tedavisi ve cildin genç görünümünün korunması için de etkilidirler.
Yüz mimik kasları hareket ettirilmeden ve kendiliğinden mevcut olan yüzeyel ve orta derinlikli kırışıklıklar TCA, phenol, dermabrazyon, lazer gibi cildin üst katlarına yönelik tedavi yöntemleriyle tedavi edilebilirler. Dinlenme durumunda mevcut daha derin kırışıklıklarda cilt altına kollajen ve yağ enjeksiyonlarından yararlanılılabilir. Yüz mimik kaslarının hareketleriyle ortaya çıkan kırışıklıklarda, ilgili kasın kasılmasını önleyen Botox enjeksiyonlarından yararlanılabilir. Cildin gerginliğinin bozulup sarkmanın ortaya çıktığı derin kırışıklık durumlarında ise yüz ve boyun germe gibi cerrahi girişimler gerekli olabilir.
Teknik olarak yüzeyel ve orta dereceli kırışıklıkların tedavisi klinikte ve ayakta gerçekleştirilen girişimlerdir. Yüz ve boyun germe girişimleri ise ameliyathanede gerçekleştirilir. iyileşme dönemi yapılan girişimin türüne göre farklıdır. Yüzeyel kırışıklıkların tedavisinden hemen sonra normal aktivitelere dönülebilirken derin kırışıklıkların tedavisinde tam iyileşme 1-3 ay sürebilir. Kırışıklıkların tedavisinde kullanılan yöntemlerin etkisi geçicidir ve uygulanan yönteme bağlı olarak tekrarlanmaları gerekebilir.
Kırışıklıkların tedavi yöntemlerinin başlıca riskleri güneş ve makyaj maddelerine duyarlılık, allerji, infeksiyon, önceden geçirilmiş herpes uçuklarının yeniden belirmesi, ciltte renk (pigmentasyon) değişiklikleri ve bazen kalıcı olabilen izlerdir.