Ota Nevüsü (Ota Beni)

Güneş Lekesi, Çil, Ota Nevüsü (Ota Beni), Melazma vs.

Güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, çiller, melazma, Ota ve Ito nevüsleri (benleri) ve Cafe-au-lait (sütlü kahve) lekeleri ciltte görünen koyu renkli lekelerdir. Dövmeler ciltte insanın kendisinin yaptırdığı ve bir süre sonra artık istemez olduğu edinilmiş cilt içi lekelerdir.

Melazma nedir?

Melazma, çoğunlukla hamilelik sonrası beliren ya da doğum kontrol hapı kullanan genç-orta yaşlı, buğday-esmer tenli kadınlarda izlenen ve yüzün genellikle yanak ve çene bölgerini tutan kahverengi-bej renkli lekelerdir.

Cafe-au-lait lekesi nedir?

Cafe-au-lait lekeleri, yenidoğan ve erken çocukluk döneminden beri mevcut, vücudun her bölgesini tutabilen ve genellikle büyük sütlükahve renkli lekelerdir.

Oto nevüsü (Ota Beni) ve İto Nevüsü nedir?


Ota nevüsü, genellikle göz çevresi ve alında izlenen, yenidoğan ve erken çocukluk döneminden beri mevcut mavi-grimsi renkli lekelerdir. Nevus of Ito da, Nevus of Ota gibi mavi-grimsi renkli doğumsal lekelerdir. Ancak farlılık olarak sırt, omuz ve üst kol bölgelerini tutar.

Koyu renkli cilt lekelerinin tedavi ilkeleri


Koyu renkli cilt lekelerinin ve dövmelerin tedavisinde yararlanılan Q-switched Alexanderite türü lazer, selektif termoliz prensibi ile, ciltte melanin pigmenti içeren kahverengi lekeleri ya da dövmelerdeki pigmentleri (boya maddesini), normal cilde hasar vermeden tedavi eder. Burada kullanılan hedef pigmente özgün lazer ışını, nanosaniye kadar çok kısa sürelerle etkili olduğu için, leke ve pigmentleri silerken normal cildin ısınarak zarar görmesini engeller. Q-switched türü lazer dışında uygulanan diğer tedavi yöntemleri ve uygun olmayan lazerler, normal cildin de ısınarak zarar görmesine neden olabilmekte ve kalıcı zarar görmesine neden olabilmekte ve kalıcı iz ya da leke gibi sekeller ortaya çıkabilmektedir.

Q-switched Alexandrite lazer türünün diğer lazerlerden farklı önemli bir ayrıcı özelliği de, siyah ve lacivert renlere ek olarak, diğer Q-switched lazerlerin yok edemediği yeşil renkli dövmeleri de silebilmesidir.

Kliniğimizde, kırmızı-pembe renkli hemanjiyomlar ile kırmızı bordo renli porto şarabı lekeleri gibi yenidoğan döneminden beri mevcut doğumsal cilt lekelerinin tedavisinde ise yine bu lezyonlar için özel Long Pulse Dye /LPD) türü lazer kullanmaktayız.

Cilt lekelerinde tedavinin başarı, lekenin doğru teşhis edilmesine ve tedavinin uygun lazer ile en etkin ve emniyetli bir şekilde gerçekleştirilmesine bağlıdır.

Q-switched Alexandrite lazer ile hangi lekeler tedavi edilebilir?

Güneş lekeleri
Yaşlılık lekeleri
Çiller
Melazma
Cafe-au-lait
Ota Nevüsü
İto Nevüsü
Dövmeler

Cilt lekeleri lazer ile kaç seansta silinir?


Cilt lekeleri, lekenin türüne göre ortalama 2-6 seansta silinir. Seanslar 4-6 haftada bir uygulanır ve 5-15 dakika sürer. GÜneş ve yaşlılık lekeleri ile çiller genellikle 2-3 seanta, dövmeler 4-6 seansta tedavi edilirler. Lekelerin tümümde, rengin açıldığı ilk 1-2 senastan itibaren gözle görüşebilir bir fark şeklinde izlenebilir.

Lazer uygulaması ağrılı mıdır?


Ağrının algılanması kişiden kişiye değişmekle birlikte, bir lastikle cilde vurlulması sıransında ortaya çıkan ağrı kadar tanımlanabilir. Tedaviden önce lekenin üstüne local anestezikli krem sürülmesi de ağrı kontrolünde etkilidir. Tedavi seansları kısa sürer ve minimum derecede rahatsızlığa neden olur. Seans Aktivitelerine hemen geri dönebilirler.